Musaku skoro svi vole i skoro na svakom jelovniku je stalni gost,ali danas napravite nešto sasvim drugačije,skoro kao musaka ali bogatija s više vrsta povrća i finog kremastog preliva ,jednostavno mljeveno meso u bijelom sosu......
Sastojci:
- 35 dag miješanog mljevenog mesa,
- 1 struk poriluka,
- 4 veća krompira,
- 2 manje mrkve,
- 2 dl mlijeka,
- 2 dl jogurta,
- 4 kašike ribanog parmezana, po potrebi ulje, maslac, biber, so i peršun
Priprema:
Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice , te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim sosom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom. Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Fino hrskavo a tako sočno,idealno za svaku priliku.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar