ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Povrće s mljevenim mesom u bijelom umaku



Musaku skoro svi vole i skoro na svakom jelovniku je stalni gost,ali danas napravite nešto sasvim drugačije,skoro kao musaka ali bogatija s više vrsta povrća i finog kremastog preliva ,jednostavno mljeveno meso u bijelom sosu......


Sastojci:
-  35 dag miješanog mljevenog mesa,
-  1 struk poriluka,
-  4 veća krompira, 
-  2 manje mrkve, 
- 2 dl mlijeka,
- 2 dl jogurta,
- 2 supene kašike mekog brašna,
-  4 kašike ribanog parmezana, po potrebi  ulje, maslac, biber, so i peršun
Priprema:
 Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice , te skuhati u slanoj vodi. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i pobiberiti.
 Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu posudu staviti ocijeđen krompir i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim sosom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.  Zapeći u prethodno ugrijanoj rerni nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Fino hrskavo a tako sočno,idealno za svaku priliku.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar