Dijabetes ili šećerna bolest je bolest koja ako se na vrijeme liječi može dovesti do poboljšanja a čak i do samog izlječenja.U liječenju šečerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima.Prirodni lijekovi zauzimaju posebno mjesto i mogu takođe dati jako dobre rezultate.U staroj ruskoj narodnoj medicini postoje prirodni recepti za ovu bolest,jer davno je napisano"za svaku bolest trava raste",naše je samo da je pravilno primjenimo,evo kako:
Recept 1:
Uzmite lišće maslačka – 25 grama, koprivu -25 grama, lišće borovnice 25 grama i lišće bokvice – 25 grama. Sve dobro promiješajte.
Dvije kašike ove mešavine prelijte sa pola litra ključale vode i prokuvajte 2—3 minuta. Poklopite posudu u kojoj se kuvao ovaj čaj i ostavite da odstoji van šporeta 30—40 minuta. Zatim procijedite i pijte po 1/2 čaše 3—4 puta dnevno, 20-30 minuta prije obroka.
Recept 2
Uzmite lišće borovnice -50 grama, lišće koprive -50 grama, lišće zove -50 grama. Sve dobro promiješajte.
Uzmite 10 g mješavine, stavite u emajlirani lonac , prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i stavite u drugi, veći lonac sa ključalom vodom, pa kuvajte na pari 30 minuta. Zatim ostavite čaj da se ohladi 30-40 minuta, pa procijedite i sipajte u čašu. Dolijte u čašu onoliko vode koliko je potrebno, da dobijete ukupno 200 mililitara čaja. Pijte po 1/4 čaše 3—4 puta dnevno, prije obroka.
Uzmite 10 g mješavine, stavite u emajlirani lonac , prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i stavite u drugi, veći lonac sa ključalom vodom, pa kuvajte na pari 30 minuta. Zatim ostavite čaj da se ohladi 30-40 minuta, pa procijedite i sipajte u čašu. Dolijte u čašu onoliko vode koliko je potrebno, da dobijete ukupno 200 mililitara čaja. Pijte po 1/4 čaše 3—4 puta dnevno, prije obroka.
Recept 3:
Sipajte uveče 2 kašike isjeckanog korijena maslačka u termos i dodajte pola litra ključale vode. Termos dobro zatvorite i ostavite da ova mješavina odstoji do ujutru. Ujutru procijedite čaj i pijte po pola čaše 3-4 puta dnevno pola sata prije jela.
Stavljajte svež maslačak u salate. On smanjuje nivo šečera u krvi zahvaljujući tome što sadrži inulin. Konzumiranje maslačka je korisno jer poboljšava imunitet.
Izvor:PrirodnaMedicina
Nema komentara:
Objavi komentar