Potrebno:
- 1 kg telećeg paufleka,(možete koristiti i druge vrste mesa )
- 1 manja glavica crnog luka,
- 30 g suhog mesa,
- 100 g mrkve,
- 100 g korijena peršuna ,
- 1 kašika senfa, so, biber
Crni luk, suho meso, mrkvu i peršun isjeći na sitne kocke. Na dvije-tri kašičice maslinovog ulja prodinstati luk i suho meso, pa dodati mrkvu i peršun. Dinstati, uz povremeno dolivanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali paziti da se ne raspadne. Posoliti i pobiberiti, ostaviti sa strane da se prohladi.
Teletinu dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Unutrašnju stranu premazati kašikom senfa, posuti mješavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomjerno raspoređujući po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati i uvezati kanapom ili ubaciti u mrežicu za meso. Rernu ugrijati na 200 stepeni. U posudu u kojoj će se peći, sipati malo ulja i vode da pokriju dno posude, pa položiti meso. Prekriti poklopcem ili folijom i peći sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Poslije sat i po skinuti foliju i peći meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lijepo zapeklo po površini.
Naravno da ovdje umjesto teletine možete koristiti i druge vrste mesa kao što je junetina,svinjetina ili pileći fileti,postupak je isti ,jedino što sa polećim fileima ćete imati više rolanih komada i trebat će manje vremena za pečenje.Uz ovaj ukusni teleći rolat možete koristiti kao prilog skuhanu rižu ili pire krompir uz sezonsku salatu.Dobar tek!
Izvor.Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar