utorak, 23. kolovoza 2016.

Začinjeni aromatični losos-zalogaj zdravlja



Poslužite na vašoj trpezi ovaj fantastični  losos sa glazurom načinjenom smjesom od paprike, moćnim đumbirom i medom kao i integralnim senfom ,zaista neodoljivo i mirisno....



Potrebno:

- 1½ kg lososa
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ kašičice  đumbira
- 1 kašičica crvene paprike
- ½ kašičice krupno mljevenog crnog bibera
- 1 žlica integralnog senf
- 1 žličica meda
- 1 limun



Priprema:

Zagrijati  rernu na 200C. Pleh ili posudu u kojoj ćete peći obložite s papirom za pečenje  ili folijom.Koristeći četkicu za ulje ,premažite maslinovim uljem losos   i stavite ga tako da dio sa kožom bude dolje na papiru/foliji .
Izmiješati đumbir sa paprikom, , senfom, medom i 1 kašikom maslinovog ulja te nanijeti ravnomjerno preko mesnate strane ribe.
Za oko 20 minuta trebalo bi biti gotovo jer se losos  kuva brzo , provjerite tako da ubodete nožem u file i provjerite dali je dovoljno pečeno.
Poslužite direktno iz pleha, ili koristite nekoliko komada ribe koje ćete pažljivo podignuti na veliki tanjir. Isijecite u porcije i poslužiti s kriškama limuna sa strane.Za prilog možete koristiti krompir salatu koju ste pripremili ranije ili neko drugo povrće po vašem izboru.Dobar tek!

Izvor:Dobra hrana magazin

Nema komentara:

Objavi komentar