Iskoristite sezonu šljive i pripremite fantastični engleski puding od šljiva , dobro je znano koliko je konzumiranje šljiva zdravo za naš organizam i da ovo slasno voće netreba nikako zaobilaziti .Sadrže antioksidante i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva , nikako ih ne gulite jer je njihova kora najbogatija antioksidantima i vitaminima , šljive sadrže malo kalorija i 0% masnoća , zato koristite ovo izuzetno voće kako svježe tako i u raznim slasticama pripremljenim od šljiva kao što je ovaj recept.....
Sastojci:
- 175 g šljiva,
- 1 kašika vode, estrakt vanile ,
- 85 g putera,
- 60 g šećera smeđeg (djelimično rafin.),
- 60 g šećer kristal,
- 2 jajeta,
- 100 ml mlijeka,
- 175 g pšeničnog bijelog brašna,
- 1 kašičica praška za pecivo;
Sos:
- 100 g šećera,
- 300 g vrhnja za kuhanje
- 175 g šljiva,
- 1 kašika vode, estrakt vanile ,
- 85 g putera,
- 60 g šećera smeđeg (djelimično rafin.),
- 60 g šećer kristal,
- 2 jajeta,
- 100 ml mlijeka,
- 175 g pšeničnog bijelog brašna,
- 1 kašičica praška za pecivo;
Sos:
- 100 g šećera,
- 300 g vrhnja za kuhanje
Priprema:
Potopite šljive u vrelu vodu i ostavite 30 minuta. Kada ih izvadite, dodajte ekstrakt vanile i zgnječite viljuškom. Ugrijte rernu na 180°c. Namastite manje vatrostalne posude pa ih obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte bijeli i smeđi šećer s puterom. Mikserom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa dodajte jaja, mlijeko i šljive. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, te smjesu rasporedite u posudice za pečenje. Pecite 20 minuta.
Za sos pomiješajte šećer s vrhnjem i ugrijte dok ne provrije. Kad je puding pečen, prelijte sosom i poslužite.
Savjet: Ovu poslasticu možete napraviti i kao kolač od šljiva tako što ćete umjesto u posudice smjesu istresti u vatrostalnu tepsiju i peći, nakon toga preliti sosom pa kad se malo ohladi isjeći.Dobar tek!
Potopite šljive u vrelu vodu i ostavite 30 minuta. Kada ih izvadite, dodajte ekstrakt vanile i zgnječite viljuškom. Ugrijte rernu na 180°c. Namastite manje vatrostalne posude pa ih obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte bijeli i smeđi šećer s puterom. Mikserom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa dodajte jaja, mlijeko i šljive. Umiješajte brašno i prašak za pecivo, te smjesu rasporedite u posudice za pečenje. Pecite 20 minuta.
Za sos pomiješajte šećer s vrhnjem i ugrijte dok ne provrije. Kad je puding pečen, prelijte sosom i poslužite.
Savjet: Ovu poslasticu možete napraviti i kao kolač od šljiva tako što ćete umjesto u posudice smjesu istresti u vatrostalnu tepsiju i peći, nakon toga preliti sosom pa kad se malo ohladi isjeći.Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar