petak, 2. rujna 2016.

Ukusno varivo od leće s kobasicama



Nutricionisti vrlo često napominju da u ishrani uvedemo zdrave namirnice koje ne samo što su hranljive i korisne ,čuda čine za naše zdravlje.Leća je jedna od namirnica koja se rijetko nađe na trpezi a sadrži mnoge osobine koje su jako dobre za naš organizam.Dabas dijelim s vama ovaj recept koji sam pronašla,idealan i jako jednostavan obrok,probajte,iznenadit ćete se......




Sastojci:
- 200 g leće,
- 1kašika maslaca,
- 1glavica luka, 
- 200 g kobasice, 
-  3 manje mrkve, 
- 2 krompira, 
- 500 ml temeljca, ulje, so, biber, lovor,
Priprema:
 Očistite leću, isperite je i ostavite da se preko noći namače u većoj količini hladne vode.
 U lonac ulijte malo ulja i dodajte kašiku maslaca. Luk nasjeckajte pa ga pržite na masnoći dok ne omekša. Kobasice narežite na kolutiće pa kratko popržite i njih.
Ocijedite leću koja se namakala i stavite je u lonac, zajedno s lovorovim listom. Očistite mrkvu, ogulite krompir pa oboje narežite na kockice. Ubacite i njih u lonac pa sve zalijte mesnim ili povrtnim temeljcem, posolite i pobioberite. Pustite da prokuha, pa smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta.
Ako je potrebno, povremeno podlijte vodom.
Napomena:
 Leća je odličan izvor proteina ,sadrži blagotvorna prehrambena vlakna i samo 80 gr leće zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma za vlaknima.Sadrži folnu kiselinu i bogata je vitaminima i mineralima ,naročito željezom ,takođe potiče rad probave i prevencija je za nastanak karcinoma debelog crijeva te smanjuje masnoću i normalizuje nivo šećera u krvi.

Izvor:Azramagazin



Nema komentara:

Objavi komentar