Jesen je period kad nam priroda daje plodove u izobilju, a dali ste znali da su jela od kuhana ili pečena tikva, te sok od tikve veoma dobar lijek za liječenje psorijaze.Danas donosim recept za ukusno jelo s tikvom koje će vas oduševiti svojim ukusom i fantastičnim izgledom a uz to veoma zdravo za organizam.....
Potrebno:
- 1 tikva srednje veličine (oko 1,5 kg),
- 250 g miješanog mljevenog mesa,
- 1 glavica luka,
- 2 isjeckane rajčice (mogu i pelati),
- 200 ml povrtnog temeljca,
- fetta sir, naribani sir (gouda),
- 100 g milerama,
- 100 g riže dugog zrna,
- začini po želji: so, biber, slatka paprika, curry, chili papričice
Priprema:
Tikvu operite, odrežite vrh(“poklopac”) i izvadite sjemenke. Izdubite meso/sredinu tikve, pazeći da ostavite debljinu oko 1,5 cm.
Skuhajte rižu i odložite je sa strane.
Meso prodinstajte na luku, bijelom luku i začinima. Dodajte naribane dijelove tikve koje ste izdubili. Pržite miješajući dok se meso ne usitni. Dodajte povrtni temeljac i paradajz, mileram, rižu i fetu. Smjesu dobro izmiješajte i njome napunite tikvu.
Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C, 45-60 minuta, sve dok meso tikve ne omekša. Pred kraj pečenja tikvu možete poklopiti odrezanim vrhom s peteljkom ili preko svega naribajte sir i pecite još 15-30 minuta na 180°C.
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar