nedjelja, 20. studenoga 2016.

Sočna bamija s teletinom



U bosanskoj kuhinji mnoga jela vode porijeklo sa Orijenta pa tako i moj današnji recept za sočni đuveć od bamije s teletinom.Bamija je jako zdrava a jela s ovom namirnicom jako,jakoo ukusna , zato danas pripremite nešto novo i iznenadite svoju porodicu sa ovim zdravim obrokom....


Potrebno:

- 400 g teletine bez kosti, 
- 100 g crvenog luka, 
- 2 niza bamije, 
- 100 g riže, 
- 150 g svježeg paradajza, 
- 100 g zelene paprike, 
- malo mljevene crvene paprike, 
- 50 ml ulja, 
- so, biber u zrnu



Priprema:

 Teletinu operite i nasjeckajte na komade. Luk sitno nasjeckajte i na 30 ml vrelog ulja ispržite da dobije zlatnožutu boju. Na to dodajte mljevenu papriku i meso, posolite i dinstajte. Zatim pomalo dolijevajte vodu da meso ostane napola mekano. 
Rižu operite, ocijedite te ispržite na 20 ml ulja da postane staklasta. Tada složite u zemljani lonac, meso stavite u sredinu, a oko njega rižu. 

Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. Posolite i dodajte biber u zrnu. 

Sve to zalijte kipućom vodom i pecite u srednje ugrijanoj rerni 90-ak minuta.Dobar tek!


Izvor:Azramagazin

Nema komentara:

Objavi komentar