U bosanskoj kuhinji mnoga jela vode porijeklo sa Orijenta pa tako i moj današnji recept za sočni đuveć od bamije s teletinom.Bamija je jako zdrava a jela s ovom namirnicom jako,jakoo ukusna , zato danas pripremite nešto novo i iznenadite svoju porodicu sa ovim zdravim obrokom....
Potrebno:
- 400 g teletine bez kosti,
- 100 g crvenog luka,
- 2 niza bamije,
- 100 g riže,
- 150 g svježeg paradajza,
- 100 g zelene paprike,
- malo mljevene crvene paprike,
- 50 ml ulja,
- so, biber u zrnu
Priprema:
Teletinu operite i nasjeckajte na komade. Luk sitno nasjeckajte i na 30 ml vrelog ulja ispržite da dobije zlatnožutu boju. Na to dodajte mljevenu papriku i meso, posolite i dinstajte. Zatim pomalo dolijevajte vodu da meso ostane napola mekano.
Rižu operite, ocijedite te ispržite na 20 ml ulja da postane staklasta. Tada složite u zemljani lonac, meso stavite u sredinu, a oko njega rižu.
Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. Posolite i dodajte biber u zrnu.
Sve to zalijte kipućom vodom i pecite u srednje ugrijanoj rerni 90-ak minuta.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. Posolite i dodajte biber u zrnu.
Sve to zalijte kipućom vodom i pecite u srednje ugrijanoj rerni 90-ak minuta.Dobar tek!
Izvor:Azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar