petak, 9. prosinca 2016.

Zapečene kriške od krompira i sira - jako ukusno jelo



Ovo ukusno jelo je gotovo za svega 45 minuta a sigurno će oduševiti vašu porodicu kao i goste, idealno čak i za one koji nisu tako vješti u kuhanju,probajte jako lako i brzo....






Potrebno:

- 600g kuhanog krompira,oguljen i isječen na manje komade
- 300g cheddar sira (200g narendanog i 100g u kockama)
- prstohvat crvene paprike
- 1 glavica crvenog luka ili nekoliko komada mladog luka,fino narezano
- 1 jaje,umućeno
- 500g paket lisnatog tijesta

Priprema:

Zagrijati rernu na 220C . Skuhajte krumpir za 15 minuta dok ne omekša, a zatim ocijedite dobro i malo izgnječite. Neka malo ohladi.

Pomešajte sir, papriku i luk sa izgnječenim krompirom i mešati da se svi sastojci fino spoje. Razvaljajte lisnato tijesto na pravougaonike oko 25 x 35cm. Pažljivo podignite razvaljano tijesto u pleh i četkom premažite sa umućenim jajetom .
Nanesite smjesu sira,krompira i luka duž jedne duge strane tijesta, ostavljajući 2cm tijesta slobodno i na jednoj i na drugoj strani kako bi mogli lijepo spojiti rubove pritišćući viljuškom. Savijte peciva preko punjenja i pritisnite rubove zajedno prstima, prije nego što to uradite pritiskom viljuške preko rubova sa obje strane.
Četkom premažite tijesto  sa umućenim jajetom i pecite 30 minuta. Ohladite, zatim narežite na kriške i poslužiti sa karameliziranim crvenim lukom. Ovo izvanredno jelo možete pripremiti i dan ranije,te služiti,veoma je ukusno.Dobar tek! 

Izvor:Dobra hrana magazin

Nema komentara:

Objavi komentar