Dali ste čuli za ljekovita svojstva crnog kima,veoma širok je spektar bolesti kod kojih ova moćna začinska biljka pomaže.
Sjemenke crnog kima većinom se koriste kao začin u Indiji, Egiptu, Turskoj, Bangladešu te drugim zemljama Bliskog istoka. Kao začin se uglavnom koriste u pripremi jela od povrća, jela od riže, za aromatiziranje salata te dekoriranje u kulinarstvu.
Drugi nazivi za crni kim su crni kumin, rimski korijander, čurekot ili čorokot.
Sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, iamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta karoten i mnoge druge vrijedne sastojke. Upravo zahvaljujući tome, crni kim vraća ravnotežu u svim sustavima, a njegovodjelovanje nije ograničeno na pojedine organe, već ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava.
Povišeni kolesterol nikada nije jednostavno sniziti. Povišena razina kolesterola problem je za koji su najčešće odgovorne godine nezdravih životnih i prehrambenih navika. Povišenu razinu kolesterola se u normalnu dovodi terapijom raznim ljekovitim biljem. Dnevno je potrebno konzumirati pola žličice ulja crnog kima. Trajanje terapije je 20 tjedana.
Timokinon je jedan od sastojaka crnog kima. Timokinon prema navodima znanstvenika zaustavlja rast tumorskih stanica u slučaju karcinoma gušterače. Upravo zbog toga crni kim može pomoći osobama koje su se podvrgnule kemoterapiji te osobama koje imaju povećan rizik od razvoja karcinoma. Ulje crnog kima pomaže ublažiti štetne posljedice radiološke terapije. Studije su pokazale da ulje crnog kima ublažava i preventivno utječe na posljedice kao što su:
- oštećenje kože,
- edemi,
- ožiljci,
- fibroze.
Crni kim je u slučaju karcinoma najbolje koristiti tri puta dnevno po 20 kapi. Potpuno djelovanje ulja crnog kima većinom se javlja nakon 8-12 tjedanaredovite konzumacije.
Sjemenke crnog kima su također ljekovite. One su prirodni antivirotik i antibiotik. Samim time pomažu u borbi protiv brojnih bakterijskih i virusnih infekcija, prehlada i drugih sezonskih bolesti.
Sjemenke crnog kima poznate su i po tome što sadrže više od stotinu kemijskih supstanci koje utječu za ljudsko zdravlje. Možete ih konzumirati cijele ili mljevene, te ih možete dodati u bilo koje jelo ili ih kombinirati s medom ili češnjakom.
Izvor:krenizdravo.rtl.hr,Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Nema komentara:
Objavi komentar