Ako ste ljubitelj čorbi i finih ukusnih supica,odnosno jela na kašiku ,evo jednog izuzetnog recepta koji se nalazi u vrhu ruskih jelovnika i najbolje paše u ove hladne zimske dane,da vas ugrije i okrepi.
Čorba izuzetno bogata hranljivim sastojcima ,pod nazivom kiselica,jer joj je jedan od bitnih sastojaka kiseli krastavci i voda od kiselih krastavaca.
Potrebno:
- 500g junetine isječene na kockice(možete koristiti i neko drugo meso)
- nekoliko kiselih krastavčica(5-6)
- jedna mrkva
- 1 glavica luka
- 1 celer
- 1veći krompir
- 3 lista lovora
Priprema:
U dublji lonac ili šerpu staviti junetinu, preliti vodom i pustiti da se polako krčka.
Dodati lovorov list.
Isjeći krastavčice na sitnije komadiće te propržiti na zagrijanom maslinovom ulju.
Mrkvu takođe isjeći pa zajedno sa krastavčićima propržiti,dodati sol i biber.
Ovako proprženi krastavčić i mrkvu istresti u lonac s mesom.
U istom tiganju dodajte maslinovo ulje te propržite isjeckani luk,dodajte mu krompir i celer isječen na tanje i manje komadiće,lagano dinstajte,na kraju stavite dvije kašike paradajz pirea i još malo krčkajte.
Smjesu istresite u lonac s mesom,naspite šolju kisele vode od krastavaca i pustite lagano da se krčka dok meso ne bude skroz kuhano.
Po želji možete dodati suhog začina i isjeckanog lista svježeg peršuna.Prijatno!
Izvor foto:lepaisrecna.rs
Nema komentara:
Objavi komentar