Fina kremasta torta koja će vas ostaviti bez daha, svaki zalogaj je užitak i mami na još.
Jako ,jako ukusna i neizostavna za svaku priliku, oduševit će sve one koji je jednom probaju.
Potrebno:
- 8 jaja
- 80g šećera
- 200ml mlijeka
- 50g brašna
- 50g kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Za krem:
- 6 žumanjaca
- 50g šećera
- 300g tamne čokolade
- 300g mliječne čokolade
- 3 dl mlijeka
- 1/2 litra slatkog vrhnja
Priprema:
Jaja dobro umutiti,dodati šećer,dobro sve sjediniti a potom dodati i sve ostale sastojke za biskvit.
Istresti smjesu u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje,ispeći a potom prepoloviti da dobijete dvije kore.
Za pripremu fila: žumanjce kuhati s mlijekom a pri samom kraju dodati čokoladu da se lagano istopi i sjedini sa masom.
U ohlađenu masu dodati prethodno umućeno slatko vrhnje,sve sjediniti mješajući.
Na tanjur za tortu staviti polovinu biskvita,preko njega nanijeti polovinu smjese za fil,potom poklopiti sa drugom polovinom biskvitne kore i nanijeti ostatak fila.
Ostaviti da se ohladi u frižideru. Tortu možete ukrasiti rendanom čokoladom ili mljevenim orasima.
Takođe možete ostaviti jedan dio slatkog vrhnja te nanijeti preko fila i ukrasiti čokoladom.
Dobar tek!
Izvor:stil.kurir.rs,foto:shutterstock
Nema komentara:
Objavi komentar