Na našim trpezama bar jedamput sedmično riba bi trebala biti zastupljena, po preporuci doktora za naše zdravlje.Ukoliko se odlučite za pripremu obroka od ribe,evo jedan fantastičan recept koji zaista mami na zalogaj više,jednostavan spoj začinskog bilja,vina i ribe,uživancija...
Potrebno:
- 1 kg morske ribe
- 1kg krompira
- 3 čena belog luka
- 1/2 kašike peršuna
- 1/4 šoljice začinskih trava (ruzmarin, bosiljak, origano)
- 1 dl suvog belog vina,
- 0,25 dl vinskog sirćeta
- 1 dl maslinovog ulja,
- 2 paradajza,
- so, biber
Način pripreme
Ribu očistite, operite, dobro osušite i natrljajte solju.
Oljuštite krompir, narežite ga na kriške srednje debljine i njima pokrijte dno nauljenog pleha.
Krompir prelijte uljem, posolite i pospite s malo začinskih trava.
Na krompir stavite posoljenu ribu, premažite je vinskim sirćetom.
U tiganju na maslinovom ulju kratko propržite sitno naseckan beli luk, peršun i ostatak začinskih trava.
Smanjite temperaturu i dodajte dva decilitra belog vina.
Prokuvajte nekoliko minuta i prelijte preko ribe.
Sve stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni.
Posle dvadesetak minuta izvadite pleh s ribom pa je okrenite.
Sokom sa dna posude prelijte ribu i, po potrebi, dodajte maslinovo ulje.
Po krajevima pleha, na poslagani krompir, stavite nekoliko debljih kolutova paradajza posutih origanom. Vratite u rernu.
Kad krompir postane hrskav, jelo je gotovo. Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar