petak, 12. lipnja 2015.

Engleska pita s jabukama


Veoma lako i jednostavno za pripremiti a tako ukusno ,služiti uz sladoled ili neki drugi krem .

Potrebno :

- 250 gr. brašna
- 100 gr. šećera
- 1/4 kašičice soli
- 200 gr.  putera
- 2 jajeta ( istučena žumanjca )
- 3- 4 jabuke isječene na komade veličine 6 mm
- 4 kašike smeđeg šećera
- 1 kašika brašna
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice meuškatnog oraščića

Priprema :

Sastavimo brašno ,šećer i so ,dodamo puter i lagano miješamo masu ,zatim dodamo smjesu od istučenih žumanjaka pa miješamo dok se smjesa ne sjedini i postane ujednačena.Smjesa će biti malo grudvasta da vas to ne iznenadi. Sad izdvojimo 1/4 smjese pa ostavimo na stranu . Ostali dio stavimo u podmazanu posudu u kojoj ćemo peći piti tako da ostavljamo i uz rubove tijesto .

U posebnoj posudi izmiješati jabuke ,cimet ,brašno i muškatni oraščić .Ovu mješavinu istresti na pripremljeno tijesto pa preko toga posuti ostatkom mase tijesta ( 1/4 koju smo izdvojili ).

Peći u zagrijanoj rerni  15 minuta ,smanjiti rernu na 180 stepeni i nastaviti peci jos 15 minuta ,sve dok pita ne dobije liju zlatnu boju .

Savjet : da bi provjerili dali je pita pečena ,nožem zabodite u sredinu ,ako se ne lijepi za nož znači da je gotova .Ukoliko se sredina lijepi za nož a vidite da su krajevi vec dobili zlatastu boju  ,prekrite te dijelove alminijumskom folijom da ih zaštitite od velike temperature i da izgore .Pitu možete posuti sećerom u prahu i sjeći je kad se ohladi.


Nema komentara:

Objavi komentar