nedjelja, 14. lipnja 2015.

Mesne okruglice u paradajz sosu


Veoma jednostavna priprema i mogu se služiti uz pir krompir , makarone i ostalo povrće po želji.

Potrebno :

- 1/2 kg. mljevenog mesa
- 1 crveni luk
- 1 jaje
- 2-3 češnja bijelog luka
- 2 kašike krušnih mrvica ( prezle )
- maslinovo ulje
- so , biber , peršunov list

Za umak :

- 1 konzerva umaka od paradajza
- malo šećera
- so i biber

Priprema :

Sitno nasjeckati luk, češnjak i peršinov list.
Mljeveno meso politi sa malo vruće vode, pa dodati prezle, jaje, luk, češnjak i peršinov list.
Sve sastojke dobro izmiješati.
Formirati kuglice i svaku uvaljati u malo brašna pa kratko prepeći na masnoći.
Prepečene kuglice izvaditi pa na preostalu masnoću dodati rajčicu (po želji možete prije propirjati glavicu luka i na trakice narezanu papriku), posoliti, popapriti i dodati malo šećera.
Kada umak malo zgusne dodati okruglice od mesa i kuhati zajedno još ½ sata na laganoj vatri.
U umak po želji pred kraj kuhanja dodati još peršinovog lišća.





Nema komentara:

Objavi komentar