Nepravilna ishrana – prekomjerna upotreba namirnica životinjskog porijekla (meso i mesne prerađevine, mlijeko, punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i bijelog brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohovanje) i fizička neaktivnost, najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi.
Bijeli luk
Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.
Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.
Maslinovo ulje
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.
Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola. Sprečava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od plaka.
Kurkuma
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.
Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava holesterol i sprečava stvaranja krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno dejstvo.
Grejpfrut
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira cijeli.
Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira cijeli.
Đumbir
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdjevaju krvlju ruke i noge.
Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj. Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdjevaju krvlju ruke i noge.
Avokado
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.
Snižava holesterol i širi krvne sudove, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprečava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.
Zeleni čaj
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.
Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.
Imela
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i liječenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova ipoboljšava cirkulaciju.
Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i liječenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost, skida naslage sa njihovih zidova ipoboljšava cirkulaciju.
Pasulj
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuhanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.
Ustanovljeno je da samo pola šolje kuhanog pasulja na dan snižava holesterol za 10 procenata.
Jabukovo sirće
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Nema komentara:
Objavi komentar