ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Limeta kolač


Klasični američki recept za ukusan i neobičan desert uz nedeljni ručak !


Potrebno :
175g plazma ili petit  keksa
80g  maslaca
50g  šećera
Za punjenje
3 velike  jaja, odvojena
2 limete, sitno ribane korice
125ml  sok od limete
210 ml  kondenzirano mlijeko
80g  šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
½ žličice krema od tartara
servirati
Pregršt svježih borovnica
šlag


Priprema :
Zagrijte pećnicu na 180 ° C .
Za tijesto , fino izlomiti kekse stavljanjem u plastičnu vrećicu i udarati ili valjati s oklagijom ( može i mljeveni keks ). Keks istresti u zdjelu u zdjelu.
Rastopite maslac u tavi, a zatim prelijte preko izdrobljenog , usitnjenog keksa. Dodajte šećer, zatim dobro izmiješati . Ravnomjerno rasporedit keks smjesu u 23cm veličine tepsiju ( pleh ), pazeći da pokrije bokove  posude.
Za punjenje, umutiti žumanjke u posudui dok ne postanu blijedi  i pahuljasti . U zasebnu zdjelu umutiti zajedno  koricu limete, sok limete i kondenzirano mlijeko dok ne bude glatko i kremasto, onda umiješati u smjesu žumanjaka. Istresti dobivenu smjesu preko osnove od keksa.

U čistu zdjelu, umutiti bjelanjke  dok ne postanu cvrsto pjenasti , postupno dodati  šećer, ekstrakt vanilije, soli i vrhnja tartar, zatim umutiti opet do krutog oblika.  Smjesu istresti preko žumanjaka.
Pecite kolač u pećnici 15-20 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Stavite u hladnjak da se hladi u potpunosti prije posluživanja.
Kolač poslužite uz  šaku borovnica  i nekoliko žlica šlaga.

Nema komentara:

Objavi komentar