subota, 25. srpnja 2015.

Tiramisu

Recept za neobičnu verziju tiramisu kolača,za one koji vole veoma slatke kolače ,elegantnog izgleda!


Potrebno :

Malo omekšalog  maslaca za podmazivanje
4 velika  jajeta
100g  šećera
100g  podizanje brašno
1 prašak za pecivo
Za punjenje:
1 žlica instant kava granula
150ml  kipuće vode
100ml  rakije
3 x 250g  punomasnog sira mascarpone
300ml  slatkog vrhnja
3 žlice šećera za  glazuru, prosijanog
65 g  tamne čokolade (36% kakao tvari), ribani
Za ukrašavanje
100g  tamne čokolade (70% kakao tvari), sitno isjeckane
2 žlice kakao praha

Priprema :

Zagrijte pećnicu na 180 ° C , namazti omekšalim maslacem pleh veličine  35x25cm ,staviti papir za pečenje. Stavite jaja i šećer u veliku zdjelu i, koristeći električni ručni mikser, mutiti zajedno oko pet minuta, ili dok smjesa ne postane vrlo blijeda i gusta.Dodati brašno i prašak za pecivo.

Ulijte smjesu u pripremljeni pleh za pečenje , pecite 20 minuta , dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Ohladite kolač u plehu oko  pet minuta, a zatim izvadite na rešetkasti  stalak i ostavite da se ohladi u potpunosti.
Za punjenje, skuhati  kavu u kipućoj vodi  i dodati rakiju. Ostaviti  da se ohladi.
Kad se kolač ohladio( pečeno tijesto ), prerežite ga  na pola horizontalno, tako da imate dvije tanke kore jednake dubine. Izrezati dva 18 cm  veličine kvadrata iz svake kore.

Stavite mascarpone sira u veliku zdjelu i istući mikserom ili kašikom  dok ne postane glatko. Postupno dodati vrhnje i šećer i umutiti kremasto za glazuru.
Stavite jedan sloj kore, potom je poprskati sa pripremljenom kavom i rakijom( 1/4 ) , zatim staviti na koru jednu četvrtinu mascarpone glazure,posuti sa malo više od jedne trećine ribane čokolade.
Stavite drugu koru preko glazure ,pa ponovite postupak ,takođe i sa preostalim korama.
Razmažite glazuru preko četvrte kore koristeći nož i ravnomjerno raširite po cijeom kolaču. Hladite najmanje jedan sat u hladnjaku prije .
Dok se kolač hladi , rastopiti pola isjeckane čokolade u malom zdjeli iznad pare , lagano miješati čokoladu dok se ne istopi.Skinite posudu s vatre i dodajte preostalu polovicu sjeckani čokolade i nastavljajući miješajući lagano dok se čokolada ohladi.
Ohlađen kolač pospite kakao prahom i ukrasite rastopljenom čokoladom. Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar