Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
nedjelja, 13. ožujka 2016.
Očistite i ojačajte organizam pomoću koprive
Kopriva ili u narodu poznata kao žara je vrsta samonikle jestive biljke koja raste na zapuštenim mjestima kao korov.Korijen joj je poprilično velik. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu , s toga je i dobila u narodu naziv žara , cvetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Ima je od proljeća do jeseni, a za vrijeme zime ostaje u zemlji.Evo nekoliko savjeta kako da očistite i ojačate organizam pomoću koprive....
- Tinktura od koprive se koristi za masažu kože glave kod opadanja kose, koristi se kog reume, gihta i bubrežnih bolesti.
- Sjeme od koprive daje snagu i otklanja umor.
- Mrtva kopriva(crvena, Lamium rubrum)- sve tri vrste mrtve koprive imaju slično dejstvo i to protiv menstrualnih tegoba i u prelaznim periodima. Čaj olakšava izbacivanje sekreta i čisti disajne puteve, potpomaže varenje i ublažava upale i digestivnom sistemu.
- Najznačajniji sastojci koprive i uloge su:
• Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
• Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
• Da spijreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
• Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
• Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovječnosti”.
• Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C , a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
- U proljeće je dobro mlade listove koprive nabrati i praviti čaj svakodnevno u trajanju od 15 dana za čišćenje i jačanje organizma.
- Napravite sirup od koprive na isti način kao od zove ( bazge ) i pijte svakodnevno ,tako ćete ojačazi organizam i poboljšati svoje zdravlje.
- Koprivu možete koristiti u pripremanju jela umjesto špinata , a takođe u pripremanju salata.
- Ako vam je kosa slaba i opada prokuhajte korijen koprive u vodi kojom ćete prati kosu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar