Idealan nedeljni ručak sa obiljem zdravih namirnica ,uz čašu vina ,savršen spoj....
Sastojci:
- - 750 g fileta oslića
- - 150 g bekon slanine
- - 2 glavice luka
- - 3 jajeta
- - 1 kašika gustina
- - 2 mrkve
- - 1 kašičica mljevene paprike
- - 1/2 veze mirođije
- - 200 g krompira
- - 500 g graška
- - 2 dl pavlake
- - 50 g kečapa
- - 4 kašike ulja
- - začin C
- - biber
Priprema:
- Slaninu isjeći na štapiće, oljuštenu mrkvu na kocke, krompir takođe isjeckati na kocke te obariti u slanoj vodi, a luk i mirođiju sitno isjeckati.
- U odgovarajućoj posudi sjediniti filete oslića, obaren krompir, polovinu luka i slanine, pa samljeti u mašini za mljevenje. U samljevenu masu dodati jedno jaje, začiniti po ukusu, te oblikovati kuglice i kuhati ih u slanoj ključaloj vodi.
- Na malo ulja propržiti ostatak luka i slanine, dodati mrkvu i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi. Kada je mrkva napola gotova, dodati grašak, mirođiju i mljevenu papriku, te nastaviti s dinstanjem. Pred kraj dinstanja dodati gustin razmućen u malo hladne vode i začiniti po ukusu, pa kuhati dok se masa ne zgusne.
- U podmazanu vatrostalnu posudu sipati pripremljeno varivo od graška, odgore poslagati obarene kuglice oslića te sve zaliti mješavinom pavlake, dva jajeta i kečapa.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept
Nema komentara:
Objavi komentar