Jako ukusno i zdravo jelo a ne tako zahtjevno,napravit ćete ga za tren a vaši ukućani će se oduševiti.....
Potrebno :
- 450g svinjskog mljevenog mesa
- 1 mala jabuka, oguljena i izribana
- 1 mali češanj češnjaka, zdrobljen
- 25g svježe bijele krušne mrvice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 250g špageta
Za umak:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka , sitno isjeckan
- 400g isjeckani paradajz
- 3 pečene crvene paprike (iz staklenke), grubo isjeckane
Priprema :
Stavite mljevenu svinjetinu u zdjelu i umiješajte jabuku, češnjak, krušne mrvice i malo soli i papra. Oblikujte smjesu u 16 loptica, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta.
U međuvremenu napravite umak. Zagrijte ulje u srednje veličine tavi i dodajte luk. Pržiti ga oko 2-3 minuta, sve dok se ne bude smekšao, dodati paradajz i pola limenke vode. Umiješajte paprike, zajedno s malo soli i papra. Djelomično pokriti i pirjati 15 minuta.
Zagrijte ulje u velikoj tavu i dodajte mesne okruglice. Pržiti oko 5-6 minuta, povremeno miješajući dok se ne porumene sa svih strana . Staviti na stranu i držite na toplom.
Koristeći ručni mikser, miješajte umak od rajčice dok ne postane glatka masa. Pažljivo dodajte mesne okruglice u umak i pirjati 5 minuta. U međuvremenu, kuhati špagete sljedeći upute na pakovanju , ocijedite, a zatim podijeliti u tanjure . Preko tjestenine prelite s mesnim okruglicama i umakom.
Ukoliko volite ,možete posuti ribanim parmazanom i začinskim biljem!
Izvor:Dobra hrana magazin
Nema komentara:
Objavi komentar