srijeda, 13. travnja 2016.

Pravilnom ishranom protiv kamena u žuči


Kamen u žuči obično nastaje lošom ishranom i namirnicama koje unosimo u naš organizam,međutim pravilnom ishranom te probleme možete ublažiti kao i liječiti.Evo šta treba učiniti!







 Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, svježe voće i povrće, pasulj, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne mastima.

- Gorke namirnice kao što su potočarke,cikorija i artičoke,te gorko ljekovito bilje i začini mogu pridonijeti zdravom radu žučnog mjehura.

Da biste izbjegli žučne napade, koje karakterišu jaki i oštri bolovi ispod desnog rebarnog luka, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune holesterola, kao što su žumance i džigerica.

- Uzimajte žličicu maslinova ulja i žličicu limunova soka na dan.

Osnovna je ishrana sa malom količinom masti. Obroci treba da budu česti, od pet do šest dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak. Poslije obroka, poželjno je da legnete oko pola sata. Hrana ne smije da bude ni previše topla, ni hladna. Treba da se pije najmanje šest čaša tečnosti dnevno, kako bi se spriječila prevelika koncentracija žuči.


- Ako vam masni obroci izazivaju bolove ,napravite čaj od korijena maslačka,stolisnika,paprene metvice i dieskoreje te pijte po šalicu tri puta na dan.

- Pijte gorke napitke,naprimjer kao tonik,kako biste pridonijeli dobroj probavi,kao i svakog dana sok od pola limuna u čaši vruće vode,oko pola sata prije doručka.

Kod akutnih bolova ishrana se ograničava na blagi čaj i zaslađenu vodu.

- Krećite se minimalno 15 minuta dnevno,izbjegavajte pregibanje preko stomaka ,jer to stvara dodatne bolove.

Unos masti:
-  pijte nemasno mlijeko (do jedan odsto mliječne masti)
-  crveno meso zamijenite bijelim (piletina, ćuretina) i ribom
-  ne jedite prženu hranu
-  jaja jedite oprezno, izbacite žumance jer sadrži dosta masnoće
-  izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, kofein i čokoladu





Nema komentara:

Objavi komentar