Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
petak, 25. studenoga 2016.
Rižoto s ljutim kobasicama na drugačiji način - zdravlje na tanjuru
Danas napravite malo drugačiji rižoto i unesite još jednu veoma zdravu namirnicu u svoj jelovnik.Zamijenite uobičajenu rižu s jako zdravom prekrupom od bisernog ječma. Ljute kobasice u kombinaciji sa ječmom daće bogatu aromu a dodatno je naglasiti uz mirisni ruzmarin.....
Potrebno:
- 225g ljutih svinjskih kobasica
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka,sitno isjeckan
- 300g prekrupe od ječma
- 400g sjeckanog paradajza sa izrezanim komadićima masline
- 1litar toplog pilećeg temeljca, napravljen od 1 kocke za supu
- 2 stabljike ružmarina,lišće sitno isjeckano
Priprema:
Zagrijte malo ulja u neljepljivom tiganju malo jače od srednje topline i pržiti kobasice isječene na prstenove oko 3-4 minuta dok postane zlatne boje. Uklonite iz tiganja sa širokom kašikom s prorezima i ostavite na stranu.
Dodajte isjeckani luk i češnjak u tiganj u kojem ste pržili kobasice,pržite oko 3-4 minuta, sve dok ne počnu da dobivaju staklastu boju i ne omekšaju. Dodajte biserni ječam i dobro promiješajte da se sjedini sa lukom i uljem prije nego što dodate paradajz i pileći temeljac. Pustite samo da provri, a zatim smanjite na laganu temperaturu i kuvati 30 minuta, miješajući povremeno, dok sva tečnost ne ispari i biser ječam ne omekša.
Ako bude potrebno dodati još vode,dospite po malo sve dok ječam ne bude dovoljno mekan. Na samom kraju začinite sa malo sol i malo papra(zavisno po ukusu),promiješajte , te dodajte pržene kobasice i isjeckani ružmarin .Služite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!
Izvor:Dobra hrana magazin
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar